Vast, variabel of dynamisch energiecontract?

Bij ANBO Advies krijgen we regelmatig de vraag of het verstandig is om een vast, variabel of dynamisch energiecontract af te sluiten. Een vraag waarop wij geen pasklaar antwoord kunnen geven omdat ook wij niet kunnen voorspellen hoe de energieprijzen zich in de toekomst zullen gaan ontwikkelen.

Door de grote prijsschommelingen op de energiemarkt (vooral als gevolg van de oorlog in de Oekraïne) durfden de energiebedrijven lange tijd geen vaste energiecontracten meer aan te bieden. Maar omdat de prijzen flink zijn gedaald en er sinds 1 juni 2023 een nieuwe opzegregeling van kracht is, durven energieleveranciers het weer aan om contracten met vaste prijzen aan te bieden.

Waarom zou ik kiezen voor een vast contract?

Met een vast energiecontract voor één of drie jaar heeft u de zekerheid dat in die periode de prijzen niet verhoogd worden. Een vast contract biedt zekerheid en voorspelbaarheid. Dat geeft rust, want u weet waar u gedurende de looptijd van uw energiecontract aan toe bent als het om uw energiekosten gaat.

Waarom zou ik kiezen voor een variabel contract?

Wanneer de energieprijzen dalen profiteert u daar niet van met een vast contract. Wilt u van prijsdalingen kunnen profiteren, dan is een variabel energiecontract wellicht een betere optie. Bij een variabel energiecontract bewegen uw energieprijzen mee met de marktprijzen. 

Maar het omgekeerde geldt ook. Prijsstijgingen worden op dezelfde manier doorberekend. Een variabel energiecontract heeft wel als voordeel dat u dat op kunt zeggen zonder opzegboete. U kunt dus makkelijker wisselen van energieleverancier. 

De uiteindelijke keuze is vooral afhankelijk van uw persoonlijke behoeften. Waar voelt u zich het prettigst bij? Bij zekerheid of bij flexibiliteit? Wordt u nerveus van schommelende energieprijzen? Dan is het verstandiger om te kiezen voor een vast tarief van een jaar of langer.

Waarom zou ik kiezen voor een dynamisch contract?

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de actuele dagprijs voor gas en de actuele uurprijs voor elektriciteit. Diverse kleinere aanbieders bieden dit aan. Eneco is hier ook mee gestart. 

Een dynamisch contract kan interessant zijn voor consumenten die bewust omgaan met hun energieverbruik en het leuk vinden om daar actief mee bezig te zijn. Als het vandaag waait en de zon schijnt, dan gaan de prijzen omlaag en kun je geld terugkrijgen. Dat is een onderdeel van het bewust worden van efficiënt omgaan met energie.

U kunt bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser aanzetten of uw elektrische fiets of auto opladen op gunstige momenten, wanneer de stroomprijs laag is. Vooral als de salderingsregeling eruit gaat kan dit interessant worden als u zonnepanelen heeft. U kunt dan besluiten wanneer u de opgewekte energie zelf gaat verbruiken en wanneer u gaat terug leveren. De keerzijde is wel dat in de winter de prijzen hoog kunnen zijn omdat dan het gas vaak een stuk duurder is.

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden